Wino na Wielkanoc
Wielkanocne menu zdominowane jest przez majonez, jaja, wędliny, pasztety, żurek i mięso na zimno. Do tego sos tatarki, chrzan i ćwikła. Osobno do każdej z tych potraw można dobrać pasujące wino na Wielkanoc, jednak jeśli dania te serwuje się w jednym czasie na stole to pojawia się trudność. Niełatwo wybrać wino na Wielkanoc, które będzie pasowało do wszystkiego tak, aby nie trzeba było otwierać kilku różnych butelek. Trunkiem, który sprawdzi się świetnie w charakterze uniwersalnego wina na Wielkanoc jest wino musujące – Cava lub inna propozycja pochodząca z Szampanii. Taki alkohol nie tylko świetnie będzie komponować się z jedzeniem, ale również nie doda wrażenia ciężkości w połączeniu z sałatkami, majonezem i jajkami. Przeciwnie, to wino na Wielkanoc dzięki swojej kwasowości doda potrawom nieco lekkości. W kwestii trunku do obiadu to tutaj idealnie sprawdzi się wino czerwone o wyższej owocowości i kwasowości, niekoniecznie taniczne. Takie wino na Wielkanocny obiad będzie wyśmienite w towarzystwie kiełbas, pasztetów, pieczeni czy też innych mięs.