60 Sessantanni Primitivo di Manduria Magnum 1.5 Litra + Drewniana Skrzynka San Marzano
- Rok
- 2018
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Producent
- Cantine San Marzano
- Apelacja
- DOP
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 1.5 Litra
Opis
Znakomity pomysł na prezent. Najlepsze włoskie Primitivo di Manduria od producenta San Marzano w wyjątkowej rozsuwanej skrzynce drewnianej.
Wielka 1.5 litrowa butelka wraz z estetyczną skrzynką.
Wino San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP ma rubinowo czerwony kolor.
Smak wina jest pełny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami, kredowymi taninami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii.
Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki zapach wina.
Sugestie kulinarne: Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna. Idealne wino do medytacji.
Ciekawostka:
San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP 2017 został uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym podwójnymi złotymi medalami w konkursach "New Zealand International Wine Show, 2020" i "Sakura Japan Women' s Wine Awards, 2021", złotymi medalami — "Mundus Vini 2021 — Spring Tasting" oraz "China Wine & Spirits Awards Best Value, 2021".
Winogrona Primitivo do produkcji wina "Sessantanni" są zbierane ręcznie ze starych winorośli w wieku ponad 60 lat, sadzonych krzewiasto w San Marzano i Sava. Gleby winnic, głównie pochodzenia wapiennego, są" czerwoną ziemią " o drobnej fakturze. Charakterystyczny czerwony kolor nadaje im tlenek żelaza. Klimat terenu charakteryzuje się średnimi temperaturami przez cały rok, bardzo małą ilością opadów, a także znaczną różnicą między temperaturą powietrza w ciągu dnia i nocy, co pozytywnie wpływa na jakość winogron. Do produkcji wina wybierane są tylko najbardziej dojrzałe grona, zbiór odbywa się całkowicie ręcznie w drugiej połowie września. Maceracja 80% brzeczki trwa 18 dni i 25 dni — 20% brzeczki (przy użyciu wybranych drożdży). Fermentację w temperaturze 24-26 °C, a następnie starzenie przez 12 miesięcy przeprowadza się w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Winnica Feudi di San Marzano została założona w 2003 roku w regionie Apulia, ale kilka tysięcy lat temu zaczęto uprawiać winogrona na tej ziemi. Historyczne dowody wskazują, że w VII wieku pne uprawiano tu winogrona, a Grecy nazywali ten obszar Enotria, co oznacza "krainę wina". Co ciekawe, dzisiejsi właściciele posiadłości Cantine San Marzano i Farnese Vini zapożyczyli metodę uprawy winogron ze starożytnej Grecji, znaną jako" Alberello "— winorośl" krzewiasta". Metoda ta została wspomniana w pracach Cenophon i była bardziej postępowa niż winorośl" pełzająca".
Firma Feudi di San Marzano dysponuje imponującymi 500 hektarami winnic, położonymi głównie na czerwonej glebie gminy San Marzano. Prawie wszystkie winnice są obsadzone lokalnymi odmianami. Główną zasadą Feudi di San Marzano jest zachowanie i stosowanie wspaniałych odmian apulijskich. Wystarczy spojrzeć na linię win produkowanych przez Feudi di San Marzano, aby zobaczyć prawdziwe wcielenie tej zasady.
Temperatura serwowania: 16-18˚C.
Inne Alkohole z tej Kategorii
Dla zamówień powyżej 799 zł, Wysyłamy za DARMO !
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.