Torres Altos Ibericos Crianza Rioja

- Rok
- 2017
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Szczep
- Tempranillo
- Kraj
- Hiszpania
- Region
- Rioja
- Producent
- Familia Torres
- Apelacja
- DOC
- Zawartość alkoholu
- 14 %
- Pojemność
- 750 ml
Opis
Wino Torres Altos Ibericos Crianza Rioja ma ciemny, nieprzezroczysty wiśniowo-czerwony kolor.
Smak wina jest ciepły, soczysty, elegancki, z doskonałą równowagą między składnikami owocowymi i drzewnymi, kwasowymi i taninowymi, aksamitną teksturą i długim, suchym wykończeniem.
Bogaty aromat wina otula wyrafinowanymi nutami dżemu malinowego i zielonego pieprzu, uzupełnionymi przyjemnymi nutami tostowego chleba.
Sugestie kulinarne: Wino idealnie komponuje się z awangardowymi potrawami kuchni, w szczególności wszelkiego rodzaju tapas przyrządzanymi ze świeżych składników; stanowi doskonałą parę dla czerwonych mięs, tłustych ryb i serów, wszelkiego rodzaju kiełbas wykonanych z wieprzowiny iberyjskiej.
Altos Ibericos Crianza Rioja to szlachetne wino z rodziny Torres, nazwane na cześć malowniczego miejsca Alto Otero na północy półwyspu Iberyjskiego, gdzie w mieście Labastida znajduje się Winiarnia firmy Torres. Stworzone z winogron Tempranillo, uprawianych głównie w winnicach regionu Rioja Alavesa, wino elokwentnie opowiada o krainie swojego pochodzenia cudownym aromatem z nutami leśnych jagód, przypraw i gładkim, eleganckim i długim smakiem. Region położony jest na północ od rzeki Ebro, na granicy regionu La Rioja i prowincji Alava. Rioja Alavesa jest najbliższą z trzech podgatunków Rioja do Oceanu Atlantyckiego i dlatego jest najbardziej podatna na jej działanie chłodzące. Winnice znajdują się na wystarczająco dużej wysokości, zdominowanej przez niższe temperatury, co pomaga winogronom zachować Umiarkowany poziom kwasowości. Gleba na zboczach i tarasach, na których uprawiana jest większość winorośli, jest bogata w kredową glinę i wapień, co daje charakterystyczne, bogate w ekstrakt wina. Średnie roczne opady wynoszą średnio około 500 mm, co powoduje, że korzenie winorośli zakopują się głęboko w glebie w poszukiwaniu wody, co naturalnie zmniejsza plony. Zbiory zbiera się zwykle w drugiej połowie września, kiedy jagody osiągają optymalną dojrzałość. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Maceracja trwa około 15 dni. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego, z których część jest nowa. Po butelkowaniu wino przez co najmniej rok "odpoczywa" w piwnicach winnicy.
Temperatura serwowania: 16-18˚C
Дегустационные заметки
Вино темного непрозрачного вишнево-красного цвета.
Вкус вина теплый, сочный, элегантный, с отличным балансом между фруктовой и древесной, кислотной и танинной составляющими, бархатистой текстурой и долгим, сухим послевкусием.
Насыщенный аромат вина окутывает изысканными нотами малинового джема и зеленого перца, дополненными приятными оттенками поджаренного хлеба.
Вино идеально сочетается с блюдами авангардной кухни, в частности всеми видами тапаса, приготовленного из свежих ингредиентов; составит прекрасную пару красному мясу, жирной рыбе и сырам, всем видам колбасных изделий, изготовленных из иберийской свинины.
Inne Alkohole Tego Producenta
Inne Alkohole z tej Kategorii
Dla zamówień powyżej 799 zł, Wysyłamy za DARMO !
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.