Wina Chianti
Sklep internetowy oferuje znane na całym świecie wina Chianti. Niepowtarzalny smak jakie ma czerwone wino wytrawne z Toskanii urzekł miliony osób. Dziś Włoch nie można sobie wyobrazić bez wina Chianti, jest to najpopularniejszy napój w kraju, który ma wielu fanów. Eleganckie, pożywne, pełne aromatu przypraw, stanowią integralną część włoskiego winiarstwa, jego swoisty symbol. Co to jest Chianti? Wino z Toskanii. Chianti to słynna włoska odmiana czerwonego wytrawnego wina z centralnej części Toskanii. Obecnie jest kontrolowany przez pochodzenie i ma kategorię DOCG. Zwykle ten napój jest rozpoznawany dzięki Fiasco-brzuchatej butelce oplecionej łykiem. Kolor i smak wina Wina Chianti w pełni odzwierciedlają cechy produkcji wina Toskanii. Lokalny styl wina jest definiowany przez mieszankę opartą na Sangiovese. Wytrawne i harmonijne wino charakteryzuje się żywą i wysoką kwasowością, bogatym kolorem czerwonego rubinu, który z wiekiem nabiera odcienia granatu. Wina Chianti charakteryzują się aksamitnym smakiem, wiśniowym aromatem przeplatającym się z jasnymi nutami fiołków i przypraw.
Informacja historyczna Od wieków wina Chianti są ozdobą każdego stołu. Ich historia zakorzeniona jest we włoskiej przeszłości: jedna z pierwszych wzmianek o Chianti pochodzi z końca XIV wieku. Początkowo było to proste wino chłopskie, o wysokiej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu, którym popijano obfity obiad. Chianti zyskał ogromną popularność w połowie XIX wieku. Jego sławę przypisuje się włoskiemu baronowi Ricazoli, który wynalazł ulepszony przepis na napój. Później jego formuła została nazwana formułą Chianti. Według niej mieszanka wina miała zawierać kilka odmian winogron w ścisłych proporcjach: Sangiovese 70%, a po 15% — Canaiolo i Malvasia Bianco. Formuła została zmieniona w 1995 r., kiedy białe odmiany winogron do stosowania w produkcji Chianti stały się surowo zabronione: teraz mieszanka może obejmować wyłącznie jagody czerwonych odmian lub 100% Sangiovese. Kiedyś nalegali na to profesjonalni winiarze, którzy chcieli podnieść jakość produkowanego wina, uczynić go bardziej interesującym.
Wina Chianti z Toskanii z różnych obszarów mają unikalne cechy, od prestiżowych win SubZone Rufina o doskonałym potencjale przechowywania po lekkie wina Montalbano. Uprawy napojów są uprawiane w strefie winiarskiej o tej samej nazwie, Chianti, która znajduje się terytorialnie między Sieną a Florencją i ma status DOCG. Producenci z wymienionych regionów mają prawo wskazać na etykietach kategorię Chianti DOCG i ich nazwę geograficzną. Głównym wymaganiem dla takich Win jest zbieranie winogron tylko w jednej konkretnej strefie. Najbardziej znane i odnoszące sukcesy sub-strefy to Chianti Rufina, położona u podnóża Apeninów, Collie Senesi, położona na wzgórzach wokół Sieny, a także historyczna i najstarsza Strefa Chianti Classico, która znajduje się w samym sercu regionu. W 1996 roku uzyskała status odrębnego i niezależnego DOCG. Produkowane są tu wina włoskie najwyższej jakości, które spełniają najsurowsze standardy. Zgodnie z przepisami wina z Chianti Classico powinny składać się w co najmniej 80% z winogron Sangiovese. Dozwolone jest dodawanie do 20% międzynarodowych odmian czerwonych winogron. Żyzne gleby małego pagórkowatego regionu i sprzyjające warunki naturalne sprawiają, że obszar ten jest naprawdę najlepszy do tworzenia unikalnych win Chianti. Główną cechą charakterystyczną win Chianti Classico jest emblemat na szyjce butelki. Przedstawia sylwetkę czarnego koguta na czerwonym tle. Według legendy z XIV wieku czarny kogut zakończył długotrwały spór między zwaśnionymi prowincjami Toskanii, określając granice Florencji i Sieny. Dziś jest to znak Stowarzyszenia Chianti Classico: są oznakowane wszystkimi produktami należącymi do organizacji-Stowarzyszenie wspiera finansowo producentów Chianti.
Odmiany winogron i cechy produkcji. Podstawą wina Chianti są winogrona Sangiovese, odmiana bardzo wrażliwa na warunki pogodowe. W chłodnych latach rzadko dojrzewa całkowicie, ale w sprzyjających lokalnych plantatorach winorośli udaje się zebrać doskonałe plony, z których później uzyskuje się wino wypełnione lepkimi taninami i żywą kwasowością. Stan gleby i uprawy winogron również odgrywają ważną rolę w naturze przyszłego napoju.
Kategorie i fragment
Z czasem formuła wina Chianti (lub formuła Ricassoli) została zmieniona i zmieniona. W rezultacie pojawiło się kilka głównych kategorii Chianti, które opierają się na podziale czasu ekspozycji: Czerwone wino z toskanii Chianti (Chianti) - Młode proste wina w Kolorze rubinu. Nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania: ekspozycja trwa głównie 4-6 miesięcy. Winogrona na napój można zbierać ze wszystkich Sub-stref Chianti. Takie wina wyróżniają się lekkością, wysoką kwasowością i wyraźnym owocowym smakiem. Czerwone wino z toskanii Chianti Superiore (Chianti Superiore) to bogate wina produkowane zgodnie ze ścisłymi przepisami dotyczącymi produkcji: wydajność jest ograniczona, a poziom alkoholu jest nieco wyższy. Dojrzewają przez około rok i mają bardziej złożoną strukturę smakową. Czerwone wino z toskanii Chianti Classico — Chianti Classico) - w przeciwieństwie do zwykłego Chianti, takie wina są pełne i dojrzałe, wypełnione nutami przypraw i leśnej krainy. Są one wytwarzane wyłącznie z Sangiovese (z rzadkim dodatkiem winogron innych odmian) na terenie historycznej strefy Chianti i dojrzewają przez co najmniej 12 miesięcy. Czerwone wino z toskanii Chianti Riserva (Chianti Riserva) — wina najwyższej jakości, które są wytwarzane z jagód zebranych z obszarów o zmniejszonej sztucznie wydajności. Dojrzewają przez co najmniej 24 miesiące w dębowych beczkach (dodatkowo można je starzeć w butelkach) i mają siłę co najmniej 12%. Takie wina wyróżniają się bogatym kolorem granatu, pikantnymi nutami i jagodowym aromatem.