Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio
- Rok
- 2023
- Kolor
- Białe
- Smak
- Wytrawne
- Szczep
- Garganega 55%, Chardonnay 45%
- Kraj
- Włochy
- Region
- Veneto
- Producent
- Tenuta Sant Antonio
- Apelacja
- IGT
- Zawartość alkoholu
- 12.5 %
- Pojemność
- 750 ml
Opis
Wino Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio o delikatnym słomkowo żółtym kolorze z zielonkawym odcieniem.
Wino Scaia ma przyjemny, orzeźwiający, łagodny, zrównoważony, owocowy smak z dominującymi nutami białej brzoskwini i jabłka, uzupełnionymi apetyczną nutą świeżych wypieków, harmonijną kwasowością i lekką goryczką w wykończeniu.
Bogaty, złożony, pociągający aromat wina otula kwiatowymi tonami akacji i jaśminu, uwodzicielskimi nutami ananasa, mango, banana, grejpfruta, pomarańczy, jabłka i gruszki.
Sugestie kulinarne: Wino Scaia będzie doskonałym dodatkiem do zimnych przekąsek, ryb w lekkim sosie, makaronu i risotto z warzywami, zup. Ponadto wino można podawać jako aperitif.
Linia win Scaia firmy Tenuta Sant ' Antonio przedstawia Młode i wyjątkowe wina, prezentujące nowe, bardziej innowacyjne podejście do produkcji wina w kraju, w którym tradycja ma wielką wartość. Linia otrzymała swoją nazwę w hołdzie ziemi, na której rodzą się wina, ponieważ słowo "scaia" w dialekcie weneckim oznacza "łuski kamienia, kredy, wapienia".
Scaia wino Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio, Veneto IGT to intrygujące białe wino półwytrawne o uwodzicielskim owocowo-kwiatowym aromacie i pięknie zrównoważonym, łagodnym smaku. Scaia wino Garganega Chardonnay jak sama nazwa wskazuje wytwarzane jest z winogron Garganega i Chardonnay uprawianych w winnicach firmy w gminie Colognola ai Colli na północny wschód od Werony. Winnice znajdują się na zboczach wzgórz dolin Illasi i Mezzane na wysokości 100 metrów nad poziomem morza, w pobliżu Alp. Winorośle w wieku od 10 do 15 lat są uprawiane na białych glebach wapiennych. Panujący w regionie łagodny klimat, a także bliskość jeziora Garda i pasm górskich Alp, które chronią winnice przed zimnymi północnymi wiatrami, tworzą sprzyjające warunki do pełnego dojrzewania jagód o bogatym aromacie i orzeźwiającej kwasowości.
Zbiory są zbierane ręcznie, gdy jagody osiągają optymalną dojrzałość. W winnicy winogrona poddawane są zimnej maceracji przez 1 godzinę. Delikatne prasowanie odbywa się za pomocą prasy pneumatycznej w niskiej temperaturze 8-9 °C w środowisku obojętnym. Po zakończeniu fermentacji w kontrolowanej temperaturze 13-14 °c wino dojrzewa na cienkim Osadzie w zbiornikach ze stali nierdzewnej z użyciem batonażu co najmniej raz w tygodniu aż do butelkowania. Przed butelkowaniem wino ulega stabilizacji na zimno. Potencjał przechowywania wina wynosi 3-4 lata.
Temperatura serwowania: 8-12˚C
Inne Alkohole z tej Kategorii
Dla zamówień powyżej 799 zł, Wysyłamy za DARMO !
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.