Wina Ekologiczne
Wino organiczne (ekologiczne) to wino z owoców winogron uprawianych bez użycia różnego rodzaju sztucznych nawozów. Jeśli przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją win organicznych (ekologicznych) chce wzbogacić glebę czymś, powinny to być nawozy wyłącznie naturalnego pochodzenia. Ekologiczne (organiczne) to wino, którego surowcem są najlepsze winogrona. Jest uprawiany bez stosowania pestycydów, nawozów chemicznych i innych podobnych substancji. Ziemia w winnicy musi spełniać wysokie standardy uprawy produktów ekologicznych (organicznych). W szczególności jednym z obowiązkowych wymagań jest brak jakichkolwiek syntetycznych wpływów na glebę na trzy lata przed rozpoczęciem uprawy winogron.
Tak więc, jeśli producenci planują zrobić ekologiczną winnicę ze standardowej winnicy, będą musieli przygotować ziemię przez trzy lata, a przedstawiciele organizacji ekologicznych będą systematycznie badać glebę, biorąc pod uwagę biodynamikę i materię organiczną tego obszaru. Jeśli chodzi o glebę, jest jeszcze jeden niuans. Warunki biologiczne powinny różnić się dużą różnorodnością – tylko w ten sposób środowisko dla winogron będzie dość pożywne. Dlatego im więcej owadów i robaków tutaj, tym lepiej. Jeśli przedstawiciele fauny nie wystarczą, są importowani i sztucznie osiedlani. Co więcej, sam proces uprawy winogron jest jak najbardziej zbliżony do naturalnego przebiegu: producent wykorzystuje pracę fizyczną wszędzie tam, gdzie to możliwe, aby jagody rosły w naturalnych warunkach. Produkcja win organicznych ekologicznych odbywa się wyłącznie na specjalnie przygotowanej glebie. Gleba jest nawożona naturalnymi składnikami biodegradowalnymi, a zbiór winogron odbywa się bez użycia techniki. Proces produkcji wina ekologicznego wynika bezpośrednio z uprawy winorośli, więc przez wielu produkcja wina jest postrzegana jako część ekosystemu, co jest dość naturalne. Im bardziej naturalne były warunki, w których rosły winogrona, tym bardziej naturalne i zdrowe będzie wino.