Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic
- Rok
- 2022
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Smak
- Musujące
- Szczep
- Lambrusco Salamino
- Kraj
- Włochy
- Region
- Emilia Romagna
- Producent
- Medici Ermete
- Apelacja
- DOC Lambrusco Reggiano
- Zawartość alkoholu
- 11.5 %
- Pojemność
- 750 ml
Opis
Wino musujące Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete o bogatym czerwono-rubinowym kolorze.
Wino ma wytrawny, bardzo czysty, okrągły, świeży, żywy, przyjemny, harmonijny owocowy smak z doskonałą równowagą kwasowości i taninowości.
Intensywny i trwały aromat wina jest nasycony nutami czerwonych owoców i jagód (truskawek, malin i wiśni).
Sugestie kulinarne: Wino doskonale komponuje się z wędlinami (salami, mortadela, szynka itp.), tortellini i Cappelletti w bulionie, lasagna, Tagliatella z sosem mięsnym, Tortelli z dyni z ziołami, potrawami z sosem mięsnym, pieczeniem, grillowanym mięsem, risotto z dynią i grzybami, dojrzałymi serami i potrawami wegetariańskimi.
Ojczyzną czerwonych winogron Lambrusco, liczących do 60 podgatunków, jest Region Emilia-Romania, położony w południowych północnych Włoszech. Wiadomo, że w tym obszarze produkcja wina była zaangażowana w czasach starożytnego Cesarstwa Rzymskiego, a wina z Lambrusco już wtedy były niezwykle poszukiwane ze względu na naturalną musowanie i zdolność do dobrego zaspokojenia pragnienia. Dziś z niegdyś dzikich winogron wytwarzane są piękne lekkie wina, bardzo popularne we Włoszech i daleko poza nią.
Concerto Lambrusco Reggiano to bardzo przyjemne organiczne wino musujące, wykonane w starym stylu, ale jednocześnie jest nowym przedstawicielem win Lambrusco. Ten piękny napój o soczystym smaku będzie doskonałym dodatkiem do pysznych dań kuchni włoskiej.
"Concerto" jest wytwarzany z winogron Lambrusco Salamino uprawianych w prowincji Reggio Emilia w winnicy, których wydajność jest o 25% niższa niż w specyfikacji DOC. Starannie wybrane jagody są mielone, powstałą brzeczkę w kontakcie ze skórą podaje się w niskiej temperaturze przez 5-6 dni. Odbywa się to w celu uzyskania głębszego koloru i bogatego smaku wina. Fermentacja alkoholowa trwa około 20 dni, a następnie wino jest pompowane pod ciśnieniem do szczelnych stalowych zbiorników, w których odbywa się wtórna fermentacja. Po ustabilizowaniu i filtrowaniu "Concherto" jest butelkowany.
Temperatura serwowania: 16-18˚C
Inne Alkohole z tej Kategorii
Dla zamówień powyżej 600 zł, Wysyłamy za DARMO !
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.