12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione
- Rok
- 2021
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Szczep
- Primitivo
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Producent
- Varvaglione Vigne&Vini
- Apelacja
- IGP Salento
- Zawartość alkoholu
- 12.5 %
- Pojemność
- 750 ml
Opis
Wino 12e Mezzo Primitivo del Salento o eleganckim fioletowo-czerwonym kolorze.
Smak wina jest łagodny, aksamitny, o pięknej strukturze, świeżej kwasowości i dojrzałych garbnikach. Posmak jest długi i lekko waniliowy.
Mocny i wyrazisty aromat wina jest wypełniony nutami dojrzałych wiśni, śliwek, niuansów kakao i przypraw.
Sugestie kulinarne:Wino doskonale komponuje się z pieczonym lub duszonym czerwonym mięsem, dziczyzną, daniami kuchni włoskiej, dojrzałymi serami.
Linia win "12 E Mezzo", włoskiej firmy Vigne e Vini, jest dość młoda. Powstała po skrupulatnych badaniach i degustacjach, aby zaoferować konsumentowi bardzo przyjemne, wyraziste napoje, które mogą zastąpić klasyczne włoskie wina. Linia jest reprezentowana przez 4 wina: białe wino Malvasia del Salento, różowe Rosato i dwa czerwone wina Primitivo i Negroamaro. Te świeże, pożywne wina o umiarkowanej sile 12,5% są idealnymi towarzyszami szerokiej gamy potraw. Nazwa " 12 E Mezzo w języku włoskim oznacza dwanaście i pół, bezpośrednio wskazując twierdzę wina.
Primitivo del Salento IGP to eleganckie czerwone wino o wspaniałym owocowym aromacie i łagodnym, dobrze zbalansowanym smaku, z pikantnymi niuansami. Wino powstaje z winogron Primitivo, najczęściej występujących w południowym regionie Włoch, w prowincji Salento. Klimat tutaj jest suchy i gorący, z orzeźwiającą morską bryzą. Gleby winnic mają charakterystyczny czerwonawy odcień powstały w wyniku zmieszania żelaza z wapieniem i gliną. Cechą charakterystyczną winogron Primitivo jest wczesny okres dojrzewania jagód, a opóźnienie zbioru tylko o kilka dni może prowadzić do wysuszenia winogron, szybkiej utraty kwasowości i świeżości aromatów. Dlatego pracownicy firmy dokładnie monitorują stopień dojrzałości winogron, zrywając je w momencie osiągnięcia optymalnego poziomu. Fermentacja i maceracja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 24-28°C. wino dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego przez co najmniej 12 miesięcy.
Temperatura serwowania: 16-18˚C
Inne Alkohole tego Producenta
Inne Alkohole z tej Kategorii
Dla zamówień powyżej 600 zł, Wysyłamy za DARMO !
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.