Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore
Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore
Włochy
129,99 zł
Brutto
Ilość

Dostępna ilość: 12

Rok
2019
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Szczep
Corvina, Rondinella, Oseleta
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Producent
Zenato
Zawartość alkoholu
14 %
Pojemność
750 ml
UWAGA: Rocznik wina może nieznacznie różnić się od podanego wyżej, jeżeli chcesz być pewny rocznika napisz lub zadzwoń: 732-430-992

Opis


Czerwone wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore prezentuje intensywny odcień rubinowej wiśni, emanujący głębokim, niemalże hipnotyzującym blaskiem.

Charakteryzuje się wyjątkowo zaokrąglonym, nasyconym smakiem, w którym mieszają się delikatne nuty owocowo-balsamiczne, otulające podniebienie swoim bogactwem. Subtelne taniny oplatają kubki smakowe, tworząc harmonijną całość, która stopniowo rozprzestrzenia się, pozostawiając trwały, niczym niezatarty finisz.

Wino wabi swoim złożonym, misternie ułożonym bukietem, w którym dominujące nuty wiśni i malin przeplatają się z nutami przypraw i delikatnymi minerałami, tworząc niezapomniany zmysłowy doświadczenie.

Zalecane towarzystwo kulinarne obejmuje potrawy z dziczyzny, ziemniaki w różnych postaciach, wykwintne grillowane mięsa, pikantne salami oraz dojrzałe sery, których zróżnicowane smaki idealnie uzupełniają się z bogactwem wina.

Wina Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore to owoc pracy renomowanego domu winiarskiego Zenato, gdzie winogrona, zbierane ręcznie z winnic położonych na malowniczych wzgórzach Sant Ambrogio, na wysokości 300 metrów nad poziomem morza, ukazują bogactwo gleby gliniasto-piaszczystej.

Proces tworzenia tego wyjątkowego trunku obejmuje delikatne mielenie i staranne fermentowanie winogron przez 10-12 dni. Podczas końcowej fazy fermentacji moszcz oddziela się od skórek w wyniku delikatnego prasowania, a następnie przechodzi do stali, gdzie do stycznia następuje jego dalsza fermentacja z dodatkiem osadów z zakwaszonych winogron, wykorzystywanych do produkcji Amarone. To właśnie ta wtórna fermentacja w kontrolowanej temperaturze (25-28°C) nadaje winu Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore jego niepowtarzalną siłę i charakter.

Dojrzewanie wina przez dwa lata w małych beczkach z francuskiego dębu oraz kolejne sześć miesięcy w butelkach nadaje mu ostateczny wyraz i dojrzałość.

Lista zdobytych nagród przez wino Zenato Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore obejmuje:

Decanter: 89 punktów

Robert Parker: 91 punktów

Wine Spectator: 90 punktów

Inne nagrody: James Suckling 94 punkty

Valpolicella, pochodząca z malowniczych północnych Włoch, z regionu Wenecja Euganejska, szczególnie z okolic Werony, to klasyczne czerwone wino, które zachwyca delikatnymi taninami, świeżością kwasową oraz wyrazistymi aromatami czerwonych owoców, jak wiśnie i śliwki. Wyróżnia się różnymi stylami, obejmującymi Valpolicella Classico, Valpolicella Superiore oraz ceniony Amarone della Valpolicella, pozyskiwany z suszonych winogron.

Dodanie osadów do szlachetnego wina w celu wzmocnienia jego charakteru i podkreślenia barwy to starożytna tradycja, którą w 1992 roku odświeżył Sergio Zenato, nadając swojemu trunkowi nazwę zaczerpniętą z historycznego przepisu — Ripassa. Po nim, wielu winiarzy z regionu Valpolicella kontynuowało tę tradycję.

Optymalna temperatura serwowania tego wyjątkowego wina to 18-20°C, gwarantująca pełnię jego smaku i aromatu.

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia

Inne Alkohole z tej Kategorii

Darmowa dostawa od 799 zł

Dla zamówień powyżej 799 zł, Wysyłamy za DARMO !

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka 24h

W dni robocze zamówienia złożone do godz 11.00 - Wysyłamy tego samego dnia.

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło