Sklep Muga

Winnica Muga została założona w 1932 roku przez dziedzicznego winiarza z Rioja, Isaaca Muga. W 1926 r. Muga uzyskał certyfikat produkcji wina, aw 1932 r.rozpoczął pracę w swoim gospodarstwie winiarskim. Kupił małą piwnicę do starzenia wina w najlepszej części regionu Rioja. Niewielki obszar piwnicy nie pozwalał na umieszczenie dużej liczby beczek do starzenia win. Muga rozpoczął produkcję głównie od młodych win riojskich. W 1960 roku nabył duży zabytkowy budynek, który do dziś pozostaje częścią rozległych piwnic Muga.

Siedziba Firmy Muga znajduje się dziś w regionie Rioja Alta na obrzeżach miasta HARO. Pod koniec lat 80. firma zaczyna opracowywać nowe wina z myślą o rynku międzynarodowym. Rozpoczęła się produkcja pełnych i mocnych win, ale elegancja i złożoność, które zawsze wyróżniały wina Muga, przetrwały. Pierwszym takim winem był" Torre Muga " z rocznika 1991. Wino to odniosło niezwykły sukces na rynku krajowym i za granicą. Nowy "Torre Muga", który miał jeszcze bardziej złożony charakter, ukazał się w 1994 roku. Z każdym rokiem wino "Torre Muga" ulegało poprawie. Jakość każdego nowego wina stale rosła, a selekcja winogron stawała się dokładniejsza i bardziej rygorystyczna. W 1998 r.zakupiono kilka starych winnic w celu zwiększenia potencjału win. Stale udoskonalając produkcję win, Muga przeprowadził ścisłą selekcję winogron, wybierając tylko najlepsze kiście, powodując znaczne zmniejszenie objętości użytych winogron, a rozmiar beczek fermentacyjnych stał się zbyt duży. Dlatego w winnicy wymieniono część poprzednich pojemników na mniejsze do przetwarzania małych ilości winogron najwyższej jakości. Małe beczki zaczęły być używane od 1999 roku. Podczas zbiorów w 2000 r., po raz pierwszy w historii, każdy składnik mieszanki wina "Torre Muga" fermentowano osobno. Wynik tego doświadczenia był niesamowity-różnorodność pachnących odcieni w winie była niesamowita.

Winnice Muga znajdują się na południowych zboczach wzgórz w regionie Rioja Alta i zajmują powierzchnię około 60 hektarów. W uprawie winnic stosuje się wyłącznie nawozy organiczne. Rioja to Region winiarski, w którym uprawiane są tylko tradycyjne odmiany winogron. W przypadku win czerwonych uprawia się Tempranillo, Graciano, Masuelo i Garnacha, a w przypadku win białych — Garnacha Blanca, Viura, Malvasia. Rioja ma słoneczny i umiarkowanie suchy klimat, więc winogrona pewnie osiągają pełną dojrzałość. Zbiory są zbierane w małych plastikowych pojemnikach, dzięki czemu jagody są dostarczane do winnicy bez uszkodzenia. Winogrona są starannie sortowane przed prasowaniem. W winnicy zachowały się tradycyjne metody produkcji wina. Wszystkie etapy winifikacji przebiegają w dębowych pojemnikach. Fermentacja odbywa się w dębowych beczkach o pojemności 18 000 litrów każda, a starzenie odbywa się w 225 — litrowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wina fermentowane są wyłącznie z naturalnych drożdży i bez kontroli temperatury. W okresie starzenia wino przelewa się z jednej beczki do drugiej bez pomp. Odbywa się to co 4 miesiące w celu napowietrzania wina i oddzielenia osadu. Czyszczenie wina po starzeniu odbywa się tylko za pomocą białka jaja. Podczas butelkowania wino nie jest filtrowane.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło