Sklep Weingut Dreissigacker

Kroniki pokazują, że rok 1728 był świetnym rokiem dla produkcji wina. Być może pokolenie, które założyło winnicę znaną obecnie jako Dreissigacker, zostało pobłogosławione dobrymi zbiorami, ponieważ był to rok, w którym ojciec założyciel Jacob Sauer, który nie tylko uprawiał szeroką gamę upraw, ale także celował w uprawę winnic, położył podwaliny pod przyszłe pokolenia. Ale dopiero na początku XX wieku winnice zajęły centralne miejsce, gdy Adolf Sauer III postanowił wyeksportować swoje wina do Anglii. W 1952 roku biznes prowadził mąż Christy Sauer, Philippe Dreissigacker. Czterdzieści lat później, kiedy Frieder i Ute Dreissigaker przejęli kierownictwo, zakres działalności zawęził się wyłącznie do uprawy winorośli. Stosowali konwencjonalne metody uprawy wielu odmian winogron, jak to było w tym czasie w Reinhessen. Ale kiedy ich syn Jochen wszedł do biznesu w 2001 roku, skupił się na radykalnych zmianach, o których wiedział, że są potrzebne. Co najważniejsze, przekształcił posiadłość o powierzchni 40 hektarów w ekologiczną uprawę winorośli (certyfikowaną od 2007 r.). W 2018 r. Dreissigackers zakończyli budowę nowej winnicy pośrodku winnic Bechtheim, czego nigdy wcześniej nie robiono w Reinhessen.

Rodzice Jochena powiedzą, że nie miał zostać winiarzem. Jego starszy brat Christian miał odziedziczyć rodzinny biznes, a Jochen miał rozpocząć karierę księgową. Ale nie mógł zignorować swojego pragnienia zrobienia wina. Studiował u różnych winiarzy, przede wszystkim u znanego obecnie Kellera. Kiedy Christian kupił pobliską winnicę w 2006 roku, Jochen wrócił do domu ojca i przejął stery nad posiadłością. Chociaż miał dopiero około 20 lat, kiedy wziął pełną odpowiedzialność za posiadłość, wiedział, że musi skręcić i iść w innym kierunku. "Zawsze miałem słabość do suchego Rieslinga. To był jeden z powodów, dla których całkowicie poświęciłem mu wszystko. Nie oglądałem się za siebie ani nie zastanawiałem się, czy komuś się to spodoba, czy nie. Po prostu robiłem to, co zawsze chciałem robić i wiedziałem, że to dla mnie właściwe". Dziś firma Dreissigaker produkuje ciche, musujące i bezalkoholowe wina z winogron Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Saint Laurent, Rieslaner i Riesling.

Sorry for the inconvenience.

Chwilowy brak zawartości.

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło